Menu Content/Inhalt
Főoldal arrow Legfrissebb híreink arrow Fényes verseny az ÁVG-ben
Fényes verseny az ÁVG-ben PDF Nyomtatás
2015. november 27-29. között, immár 21. alkalommal gyűltek össze az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium határon túli testvériskoláinak diákjai, hogy a különböző műveltségi területeken (anyanyelv és irodalom, ember és természet, művészetek) - otthonaikban már bizonyított - tehetségüket Sárospatakon is bemutassák.
A népdaléneklési, a szavaló és a rajzversenyek témái, a fizikai becslési versenyhez hasonlóan, a Fény Nemzetközi Éve alkalmából, a szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás vagy a bennünk lakozó, lelkünkben élő sugarak bemutatására íródtak ki. A Kassáról, Királyhelmecről, Nagykaposról, Székelykeresztúrról és Temesvárról érkező tanulók, az értő zsűri elismerését is kivívva adtak tanúbizonyságot arról, hogy a gyakran kritizált generációjuk is képes az odafigyelő és kitartó felkészülési munkára, az átéléssel teli, mély érzelmeket megmutató produkciókra.
A fizika becslési versenyben a határon túli és a házigazda intézmény csapataihoz csatlakoztak az Arany János Tehetséggondozó Program iskoláinak diákjai is, akik az egymás közti sorrendet, a Bigus Imre és Szeder László tanár urak által összeállított sokrétű tevékenységi formát (poszter-, kisfilm-, távcső-, mikroszkópkészítés; életrajzi és fizikai totó kitöltés; becslési-, elméleti-, számolási feladatmegoldás) igénylő megmérettetések elvégzése után alakították ki.
A versenyzők, a játékos akadályok leküzdése mellett, a fizikát népszerűsítő előadások és kísérleti bemutatók résztvevőivé is válhattak. Ezen kiegészítő programok előadóinak jóvoltából bepillantást nyerhettek az Egri Eszterházy Károly Főiskola Varázstornyának, a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézetének, és a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkájába is. A három napos rendezvény szervezettsége és a kreativitásában, komplexitásában országosan is egyedülálló fizika becslési verseny színvonala ismét nagyfokú elégedettséget váltott ki a résztvevők széles táborában.
 
< Előző   Következő >