Menu Content/Inhalt
Főoldal
A Felvidéken jártunk PDF Nyomtatás
 A Rákóczi Szövetség szervezésében 12. alkalommal került megrendezésre a „Felvidéki séták” keretében az a program, mely a magyarországi és a határon túli középiskolák közötti kapcsolatok erősítését, közösségeik megismerését, valamint a történelmi Magyarország területéhez köthető kulturális és történelmi emlékek felkeresését szolgálja.
Iskolánk tanulói 4. alkalommal vettek részt ezen a programon. Tanulóink többségének ez jutalom volt, hiszen a kirándulók egy része azokból állt, akik néhány hete megnyerték az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő iskolák közötti X. Történelemtábort. A csapat tagjai: Sarka Bernadett, György Zoltán és Márkus Márk voltak, velük tartottak elkötelezett tagjai a Rákóczi Szövetség ifjúsági tagozatának: Móré Anna és Szegedi Vivien. A „Felvidéki séták” idei útvonala, a Kassa, Szepesvár, Görgő, Lőcse, Ótátrafüred, Újtátrafüred, Iglóra, Késmárk, Csorba-tó, Hibbe útvonalat érintette. A várak, városok felkeresése mellett, a magyar történelemben és kultúrtörténetben jelentős szerepet játszó személyek emlékhelyeinek felkeresése és megkoszorúzása is a program része volt. Így elhelyeztük koszorúnkat a görgői Görgey család hőseinél, Kézsmárkon Thököly Imre fejedelem koporsójánál és a Hunfalvyak, János és Pál emléktábláján. Majd Újtátrafüreden a települést alapító magyar tüdőorvosra, Szontagh Miklósra emlékeztünk a házánál, ahol iskolánk diákjai koszorúztak a Szövetség nevében. Utunk utolsó állomásán, Hibbén pedig a legjelentősebb reneszánsz költőnk és végvári hősünk, Balassi Bálint családi kriptájánál róttuk le kegyeletünket.
Sok szép emlékkel hagytuk magunk mögött ezt a tartalmas, de fárasztó hétvégét, azzal a tudattal, hogy a Kárpát-medence területén számos olyan hely van, ahol jó magyarnak lenni. Kívánjuk mindenkinek, hogy ismerje meg és élje át ezt az érzést, ezzel is ápolja a nemzet közös emlékezetét.

Remeczki Imre
a Rákóczi Szövetség patronáló tanára
 
 

 
< Előző   Következő >