Menu Content/Inhalt
Főoldal
Különdíj a TudásFeltöltésben PDF Nyomtatás
 2014. április 11-én került sor a TudásFeltöltés 2.0 vetélkedő döntőjére Budapesten. Ahogy arról már hírt adtunk, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ), az OTP Fáy András Alapítvány valamint a Tudástársadalom Alapítvány együttműködésében meghirdetett versengésre 74 pályamű érkezett.
Közülük került a verseny döntőjébe a közönségszavazatok alapján 10, a szakmai zsűri döntése alapján további 3 kisfilm. Örömünkre, közöttük volt Nagy Dániel, Stumpf Mercédesz, Tóth Kinga, Vigh András Zsolt összetételű csapat munkája is. Mentoruk Szeder László tanár úr volt.
A csapatokra a döntőig egy újabb filmes feladat várt: másfél perces tudományos bemutatót kellett készíteniük alma és tükör felhasználásával.  A zsűri véleménye egyöntetű volt a filmek láttán: a diákok nagyon kreatívak, hiszen 13 teljesen különböző filmes alkotás született. Az alma élettani hatásai és a tükör fizikája mellett megmutatták, hogyan lehet almatükröt készíteni, megismerhetővé tették a permutációt és az anamorf illúzió működési mechanizmusát.
A verseny sajátos bírálati rendszerében az első fordulóban szerzett pontokhoz adódtak a most gyűjtöttek. A diákok egymás munkáját is véleményezték, és minden produkció végén meghallgatták a zsűri szakmai értékelését. A zsűri tagjai voltak: Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese, Kőrösi András, vezető operatőr, Mészáros Péter, fizikus, a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szakmai és módszertani vezetője, Paszternák András kémikus, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.
Csapatunk döntőben bemutatott filmje a fizikai jelenségek mellett, figyelemreméltó filozófiájával is felkeltette az érdeklődést, s az ELTE Társadalomtudományi Kutatócsoportjának különdíjában részesült.
Az érdeklődők is megtekinthetik az alkotást a következő címen:
http://www.youtube.com/watch?v=JYDYBx3ZJes
 
< Előző   Következő >