Menu Content/Inhalt
Főoldal
Szakmai napon az Anyagmérnöki Karon PDF Nyomtatás
 2014. március 5-én a Miskolci Egyetem Anyagmérnöki Karának szakmai napján vehetett részt kis csapatunk, ahol az egyetem nagy kutatási programját ismerhettük meg.
A „Környezetbiztonságos forraszanyagok anyagtudományi alapon történő fejlesztése primer- és másodnyersanyagokból a járműipar számára” megnevezésű projekt a közeljövőben nagy hatással lehet mindennapi életünkre, bár ritkán gondolunk a forraszanyagokra, amikor beülünk az autónkba…
A beszámolók után laborokba látogattunk el, ahol több érdekes dolgot hallhattunk és láthattunk: alumíniumot olvasztottunk indukciós kemencében, megtudhattuk, mi a „sírkőeffektus”, s hogyan lehet ezt a problémát optikai mikroszkóppal felfedezni. Kovács Árpád Győző mérnöktanár csak „kávéfőzőnek” becézte azt a mikroszkópot, melynek használatával 300000-szeres nagyításban nézhettük meg egy okostelefon processzorát. Érdekessége volt a bemutatónak az is, hogy megtudhattuk, sárospataki megbízásuk is van: az ágyúöntő üzemmel kapcsolatos munkáknál kérték az anyagtudományi vizsgálatokat. Az utolsó helyszínen röntgendiffrakciós mérés megfigyelői lehettünk, ami azért is érdekes, mert olyan eszközt láthattunk, melyből csak egy darab van Magyarországon, s Európában is csak néhány.
A laborlátogatás után megcsodálhattuk még „e-zsigát” és” e-bogárt”, s hallhattuk kellemesen duruzsoló hangjukat.
 


Lencsés Anna
 
< Előző   Következő >