Menu Content/Inhalt
Főoldal arrow Legfrissebb híreink arrow VII. Országos Idegen nyelvi Verseny az AJTP-ben tanuló diákok számára
VII. Országos Idegen nyelvi Verseny az AJTP-ben tanuló diákok számára PDF Nyomtatás
Az AJTP egyik alapító iskolája, a pápai Türr István Gimnázium ad otthont hagyományosan annak az országos idegen nyelvi versenynek, amelyre a tehetséggondozó programot működtető középiskolák növendékeit várják.
Az idei tanévben március 22-23-án került megrendezésre a nemes versengés, amelyen angol és német nyelvi készségeikről adtak számot az iskoláik által benevezett tanulók. Az írásbeli forduló során vegyes nyelvhasználati feladatsort oldottak meg a versenyzők, amely a ma Magyarországon államilag elismert nyelvvizsgák típusfeladatait követte. Ezáltal a versenyzők közelebb kerülhettek a kívánt nyelvvizsga követelményeinek megismeréséhez is, illetve összemérhették szövegértési, nyelvhelyességi és lexikális felkészültségüket.
Angol nyelvből közel ötven tanuló mérkőzött meg az írásbeli feladatsor megoldásával. Német nyelvből kevesebben vállalkoztak a megmérettetésre. Az idén először a rendező Türr István Gimnázium diákjai is részt vettek a fordulókban és német nyelvből meg is szerezték az első és második helyezést.
A szervezés újszerűsége volt, hogy a házigazdák a kísérő tanárok számára is gondoskodtak programról a verseny idejére: egyik nyugdíjas kollégájuk idegenvezetésével meglátogattuk a városközpontban lévő Nagytemplomot, a Marcialis-kápolnát és a történelmi panoptikumot, amely a vidéket hajdan birtokló Eszterházy-család tagjainak viaszfiguráiból áll. Ezt követően ellátogattunk a Pálos-Bencés templomba, amely ma egyházi használaton kívül csupán egy-egy polgári rendezvény helyszínéül szolgál. Este az iskola által szervezett ún. szülői estre voltunk hivatalosak, melynek műsorában az iskola által támogatott és fejlesztett tehetséges tanulók sokszínű művészeti tevékenységüket mutatták be kiemelkedő színvonalú osztály-csoport és egyéni produkciók formájában. Mire visszatértünk a szálláshelyünkre, már elkészült az első forduló értékelése, így az esélyesek már a másnapi szóbeli fordulóra készülhettek.
A szóbeli fordulóba jutott legjobb eredményt elért tanulókra egy háromtagú zsűri előtti általános társalgási feladat várt. A precízen betartott 10 perces időkeretben igyekeztek meggyőzni a független zsűrit lexikai, nyelvhelyességi, mondatszerkesztési, szövegalkotási készségükről. Az értékelést tovább árnyalták a kiejtés, az interakciós készség és a társalgás tartalmi felépítettségének szempontjai.
Az idén az ÁVG angol nyelvből indította Szatmári László 11. B osztályos és Barati István 12. B osztályos tanulót. Szatmári László 15. helyezést ért el. Az írásbeli fordulóban elért legmagasabb pontja alapján biztosak lehettünk Barati István győzelmében, amit a maximális ponttal értékelt szóbeli forduló zsűrije különösen szép teljesítményként emelt ki a díjkiosztón. Mint kiemelték: a nyelv majdnem anyanyelvi szintű birtoklása és eszközként való használata tette lehetővé István számára, hogy az általa húzott témakörben (egészséges életmód) árnyaltan és részletesen fejtse ki véleményét.

Gratulálunk mindkét versenyzőnek!

 Kováts Imre, szaktanár
 
 
 
< Előző   Következő >