Menu Content/Inhalt
Főoldal
A Délvidéken jártunk PDF Nyomtatás
 2012. március 16-17-én a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjának keretében iskolánk 35 tanulója, Remeczki Imre tanár úr kíséretében, eljuthatott a délvidéki Zentára.
A program az 1848-49-es forradalom és szabadságharc közös, határokon átívelő nemzeti közösségekben való megünneplését teszi lehetővé, a középiskolás korosztály számára.
Az „Őrizd a lángot!” címet viselő, diákok által szerkesztett pódiumelőadást a zentai, magyar tanítási nyelvű Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban mutattuk be. A bolyaisok nagyon kedvesen fogadtak bennünket, s ők is tartalmas, elsősorban március 15-ére emlékező műsort adtak elő.
Délutáni közös együttlétünk során megemlékeztünk arról a több mint 2000 zentai magyar polgárról is, akiket 1849-ben a szerb szabadcsapatok kivégeztek és lefejeztek, az első komoly pogrom idején. A temetőbe mentünk, hogy megkoszorúzzuk a közös sírjukat, ezzel kifejezve részvétünket és tiszteletünket.
A következő napon városnézés volt a programunk. Zenta a XIX-XX. század fordulóján élte fénykorát. Több, e korban épült nevezetességet is megtekinthettünk, mint például a helyi Tűzoltóállomás vagy a Városháza, illetve az azelőtti park, amelynek igazán figyelemreméltó története van: elsősorban a helyi Szent István-templom felépítésének, felgyújtásának a kálváriája okán.
Megrendítő története van az egykori Pest szállodának is: 1944 novemberében ott kínozták meg brutális körülmények között a helyi magyar lakosság nagy részét, gyerekeket, nőket, férfiakat.
S jártunk a Tisza partján, az 1942. évi ún. „hideg napok” miatti aránytalan, féktelen bosszú, a délvidéki vérengzés helyszínén is.
Végül, de nem utolsósorban láttuk a zentai csata emlékhelyét, ahol Savoyai Jenő vezetésével győzött a keresztény erő, kiűzve az oszmán hódítókat.  
Felismertük, hogy bár Zenta történelme nem bővelkedik szépséges napokban, magyarságból és bátorságból mintát adó, kiemelkedő városaink közé tartozik.
Szeretnénk köszönetet mondani a Rákóczi Szövetségnek, hogy tavalyi, erdélyi utunkhoz hasonlóan, ebben az évben is lehetővé tette, hogy rengeteg élménnyel, új ismerősökkel, egy felejthetetlen utazás emlékével térjünk haza.
Bízunk abban, hogy egy másik helyen, hamarosan tovább folytathatjuk a „Nemzeti Közösségvállalás Programját”.

Hornyák Dávid
az ÁVG diákja
 

 
< Előző   Következő >