Menu Content/Inhalt
Főoldal
Fizika becslési verseny tizenhetedszer is PDF Nyomtatás
         A Bigus Imre és Szeder László tanár urak által kezdeményezett és alapvetően évek óta az ő ötleteik, feladatadásaik által működtetett versenyt 17. illetve 11. alkalommal rendeztük iskolánkban 2011. október 14-16-án.

A kettős számozást az magyarázza, hogy eleinte csak a határon túli testvériskolákkal, napjainkra már az AJTP iskoláival bővülve versengünk, két kategóriában. Így idézzük meg nagy fizikusainkat, késztetjük becslési feladatokra a versenyzőket.

Az évek alatt kikristályosodott a verseny alapszerkezete: poszterverseny, fizikai totók, szóbeli becslési feladatok jelentik azt. Frissítő szándékkal újabb és újabb feladatok is megjelentek, elvárt lett a diákoktól az otthoni eszközkészítés, s elméleti előadásokkal is gazdagodott a program.

Az idei verseny az előzőekhez képest még több újítást hozott. A kutatott tudós Bay Zoltán volt, akinek pályáját az életrajzi totóban, munkásságát pedig az otthon elkészített poszteren és adott paraméterek alapján készített rádióadóval idézték meg a fiatalok. Utóbbiban a működőképesség és az elért hatótávolság jelentett mérhető minőséget.

Az érettségi követelményeinek megfelelő tananyag ismeretét a fizikai totó és a szóbeli feladatok mérték. Az utóbbiban előforduló, párolgás alapján működő „szomjas kacsa” vagy a hálózati izzó és a zsebizzó szoros együttélésének vizsgálata sok más feladat mellett maradt emlékezetes.

A fizikai ismeretekhez társulnia kellett a kézügyességnek, a figyelemnek, a további kísérletekhez szükséges leleményességnek is, hogy sikeresek tudjanak lenni a diákok záró feladataikban. A legügyesebbeken nem fogott ki az elektromos áramszaggató berendezés készítése (számukra még ismeretlen beépítendő alkatrész a REED-relé ellenére sem), s többségükben eredményesek voltak annak a kapcsolási rajz alapján alkotandó, visszacsatolt erősítőnek a megépítésében is, amellyel a hanghullámok terjedési sebessége is megállapítható.

A kísérők, felkészítők számára sem teltek passzívan a versenynapok, hisz szakmai képzésként, frissítésként élhették meg az ELMŰ-ÉMÁSZ Fizibuszának bemutatkozását Härtlein Károly és Tóth Pál közreműködésével. Ugyancsak ötletadó volt Stonawski Tamásnak, az ELTE PhD hallgatójának órája, a szórakoztató fizikai kísérletek miatt, s információkat kaphattunk tőle a digitális technika sodrába kerülő fizikaoktatásról is. A „DesignSoft” megismertetésére törekvő dr. Koltai Mihály ügyvezető igazgató tanítássegítő szoftvereket ajánlott figyelmükbe.

S itt sem maradhatott el a cselekedtető tevékenység: tanári ügyesség (vagy ügyetlenség) szemtanúi lehettünk a Bay Zoltán elektromágneses hullámkísérleteihez kapcsolódó, hullámelőállítást és terjedést bemutató eszköz fabrikálásakor.

           A dolgos, jó hangulatú két nap a következő eredménnyel, a jövőre ugyanitt ígéretével zárult.

 Az eredményeket itt lehet megtekinteni!

 
< Előző   Következő >