Menu Content/Inhalt
Főoldal
"ELSŐ BÁL" PDF Nyomtatás
 „Tanítva oktató iskola fél iskola,
nevelve oktató iskola, egész iskola”

Ez az idézet mindig tisztelettel juttatja eszünkbe Eötvös Józsefet. Ma is nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a kijelentés megállja a helyét! Az is igaz, ha ma valaki, valahol Sárospatakot emlegeti, akkor elsősorban az iskolaváros jelző jut mindenki eszébe. Ez pedig egy olyan örökség, amely kötelez, és ha teszünk érte, akkor jövőt épít.
Ez az említett gondolatsor az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium szellemiségében megtalálható. A gondolatot konkrét tettek is követik. Most ismét egy olyan kezdeményezésnek lehettünk tanúi, amely felkészíti tanítványainkat az élet egy speciális területére, és reméljük, egyben hagyományt teremt, a szülők, a diákok és a tanárok legnagyobb megelégedésére. Ez a konkrét esemény jelen esetben az októberben indult középiskolások részére szervezett társastánc tanfolyam, amelyről a Sárospatak honlapon már hírt adtunk.
Az iskolában közös az egyetértés, hogy ma a nevelésre különösen, kiemelten fontos odafigyelni. Az iskola és főként a kollégium, kiváló terepe lehet a személyiség- és közösségépítésnek. Így talán érthető, hogy az említett kezdeményezés utóbbiból indult ki, s szeretnénk ezt az iskola tanulóira teljes egészében kiterjeszteni, átfogó viselkedéskultúra ismeretekkel bővítve. Az ötletgazda és programszervező Szajkó József, az iskola tanára, aki - az intézmény vezetésének teljes támogatását maga mögött tudva - készítette elő és szervezte meg az egész programot.
      Az úgynevezett záró esemény, az „ELSŐ BÁL” (vagy mondhatjuk akár vizsgának is) február 18-án, pénteken volt, melynek szervezésébe a diákokat is bevonta. Négy hónap, 30 diák, 18 féle tánc. Ha csak ezt említjük is, már sokat elárul a programról. Ha mélyebben nézzük a hatását, akkor elmondhatjuk, hogy csodálatosan hangulatos szerda esték jellemezték a programot, jókedv, jó barátságok, kiváló közösség, amely személyiséget formál, mentálisan épít, és segít a tanulásban. Kiegyensúlyozottá teszi a fiatalokat.
     Nos, a péntek esti bálra igényes meghívóval invitálták osztályfőnökeiket a diákok, míg a szülők izgalommal készülődtek az asztalra készítendő „batyus” finomságokkal. A végzetteknek az oklevelet tánctanáruk, Stofán Ferenc adta át gratuláló szavak kíséretében. A megnyitó beszédet Tóth Tamás, igazgató úr tartotta, és köszöntötte az „ELSŐ BÁL” résztvevőit. Örömének adott hangot, hogy ilyen sok szülő megjelent, elfogadta az invitálást, megtisztelve ezzel iskolánk rendezvényét. Fontos lépés a gyerekek életében ez a nap, és örülünk mondta, hogy így, a szülőkkel együtt, közösen élhetjük meg ezt az estét, és gyönyörködhetünk a gyerekek bemutatójában. Jóleső érzés látni tanítványainkat, hogy tanórán kívül értelmes szórakozási lehetőségeket keresnek, találnak, amely a magánéletben a másikra való odafigyelést segíti, ugyanakkor harmóniára és igényességre nevel.
Külön örült, hogy a megvalósuló programmal ismét egy hagyományra méltó rendezvény alapjait tehettük le. Végezetül mindenkinek gratulált, és nagyon kellemes estét kívánt.
A megnyitót a 18 féle tánc (pl. keringő, tangó, twist, stb.) kiválóan koreografált bemutatója követte, majd a diákok- szülők úgynevezett első tánca és a bemutató zárásaként a diák- tanár tánc. Ezt követte a diákok részére a meglepetés torta, amelyet kitörő örömmel fogadtak. Az alkoholmentes pezsgős koccintással egybekötött köszöntők után a szórakozás következett, amelyben versenyszerűen helyet kapott többek között az „almatánc” és a „széktánc” is. A szülők, tanárok kötetlen beszélgetése és tánca tett pontot a méltán remekül sikerült, hajnalig tartó „ELSŐ BÁL” rendezvény végére.  
Jöhet a folytatást!

Sárospatak, 2011-02-24
Szajkó József
 

 
< Előző   Következő >