Menu Content/Inhalt
Főoldal arrow Legfrissebb híreink arrow Csehországban jártunk
Csehországban jártunk PDF Nyomtatás
 2010.10.12- 17. között hat ÁVG-s diák, két kísérőtanár vett részt egy brnói kiránduláson. Az utazás a Comenius Program keretein belül zajlott. Az első találkozó feladata volt a cseh nemzet kultúrájával, történelmével, diákságával való ismerkedés, az öt ország diákjait összekapcsoló együttműködés további lépéseinek ütemezése.
Kedden érkezett meg az árpádos kisbusz a brnói iskola parkolójába. Ekkor találkoztunk társainkkal, akik által az angol, a lengyel, a cseh, a török és természetesen a magyar nemzet képviselteti magát a projektben.
Kapcsolatépítésünk egy kis városnézéssel, majd közös vacsorával kezdődött. A diákokat és a tanárokat már ekkor csoportokba osztották, ilyen keretek között lettünk részesei a programoknak a hét többi napján. Szerdán kirándultunk egy gyönyörű tóhoz, majd cseh szavakkal ismerkedtünk az iskolában, filmet néztünk, majd a nap végén ellátogattunk a Roma Múzeumba. Sajátos ez a múzeum, végigmehettünk a helyi roma negyeden.
Csütörtökön közvélemény-kutatásban vettünk részt. Az utca emberét kérdeztük a cseh irodalommal kapcsolatban. Érdekes, hogy a csehek kevesebb, mint fele tudott érdeklődésünkre helyes válaszokat adni. Majd ellátogattunk egy helybéli sörfőzdébe.
Pénteken korán indultunk Prágába. Elsőként a vasútállomást, majd a főteret nézhettük meg. Ezután indultunk a Nemzeti Színházba, ahol egyórás idegenvezetésben vettünk részt. A főváros gyönyörű, szerintem mindenki rengeteg élménnyel gazdagodott.
Ezután a fárasztó nap után, szombaton  közös programok voltak, aztán rajzoltunk, énekeltünk, sőt még polkát is megtanultunk táncolni.
Vasárnap reggeli után indultunk haza.
A diákok családoknál, a tanárok pedig egy kollégiumban kaptak szállást. A vendéglátók kedvesek voltak velünk, csak egy szavunkba került minden kívánságunk, Az ételek finomak voltak, és természetesen az italok is. Szerintem mindenki élvezte az ottlétet. Bármikor visszamennénk ebbe a remek országba!
Ez a hét még csak az első volt a további együtt töltöttek közül, mivel a projekt következő állomása, tavasszal  Sárospatak lesz. Ezután az ÁVG-s diákok eljuthatnak még Angliába, Lengyelországba, és Törökországba. Kíváncsian várjuk a folytatást!
 

 
< Előző   Következő >