Menu Content/Inhalt
Főoldal arrow Legfrissebb híreink arrow Felvételi tájékoztató
Felvételi tájékoztató PDF Nyomtatás
A Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja
 
Mit jelent a „Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja”?
A 2000 szeptemberétől működő program célja az, hogy segítse a valamilyen ok miatt hátrányos helyzetű tehetséges diákok továbbtanulását. A tanulóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az általános iskolai tanulmányaik befejezésével olyan gimnáziumokban, kollégiumokban tanuljanak, nevelődjenek tovább, amelyek célul tűzték ki a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való eredményes felkészítést.


Ki pályázhat a programba?
•az a gyermek, aki törvényi értelemben hátrányos helyzetű (családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyző rendszeres gyermekvédelmi támogatást állapít meg számára)
vagy
•az a gyermek, aki átmeneti nevelésbe vett, vagy ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermekvédelmi szakellátás otthont nyújtó ellátási formájában
vagy
•az a gyermek, aki a gyermekjóléti szolgálat javaslata alapján rászorult.

Az Arany János Tehetséggondozó Programba való bekerülés

A programba kerülést kezdeményezheti mindenki, aki felismeri a településén élő 8. osztályos tanulók közül azokat a tehetséges, nem feltétlenül kitűnő tanulókat, akiknek anyagi helyzete nem tenné lehetővé a gimnáziumi továbbtanulást.
A benyújtott pályázatokat az Arany János Programiroda és a programhoz tartozó gimnáziumok közösen bírálják el. A tanulók 2011. január 21-22-én központilag kiadott, egységes kompetencia alapú írásbeli felvételi vizsgát írnak a 9. évfolyam általános tantervű képzésére. E mellett egy nem szaktárgyi jellegű felvételi elbeszélgetésen vesznek részt, fogalmazást írnak, és részképességet vizsgáló feladatlapot töltenek ki.

Pontszámítás:
•hozott pont (25% értékben): 7. év végi, 8. félévi eredmény – magyar, matematika, történelem, idegen nyelv, egy szabadon választott tárgy az „Ember és természet” műveltségi terület tárgyaiból
•egységes írásbeli vizsga eredménye – matematika (25% értékben)
•egységes írásbeli vizsga eredménye – magyar (25% értékben)
•pszichológiai mérések eredménye (25% értékben)
A hátrányos helyzetű tanulók pontszámítása 1,1-szeres szorzóval történik.
A felvételi sorrend kialakítása során az azonos minősítést elért tanulók között a hátrányos helyzetű tanulók élveznek előnyt.

Néhány fontos információ a jelentkezéssel kapcsolatban

Pályázni a pályázati egységcsomag hiánytalanul kitöltött űrlapjainak beküldésével lehet a választott intézmény címére, amely letölthető az Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapjáról (www.nefmi.hu – közoktatás, közoktatási pályázat)

A pályázatnak tartalmaznia kell:
•a helyi / kerületi önkormányzat vagy kisebbségi önkormányzat képviselőtestületének támogató határozatát (1. melléklet)
•a nevelőtestületi támogató nyilatkozatot (2. melléklet)
•a szülő nyilatkozatát a program elveinek elfogadásáról (3. melléklet)
•a személyi adatlapot (4. melléklet)
•a választott intézmények megjelölését (5. melléklet)
•az osztályfőnök jellemzését a hátrányos helyzet indoklásával – 2 példányban
•a tanuló kézzel írott önéletrajzát – 2 példányban
(Kérjük, hogy az önéletrajzában mutassa be életkörülményeit, családi hátterét, eddig elért iskolai és sporteredményeit, hobbiját, érdeklődési körét, céljait, a jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, miért szeretne a programban részt venni.)
•a hátrányos helyzetet igazoló hivatalos dokumentum (rendszeres gyermekvédelmi támogatás) fénymásolatát,
vagy
a gyermekjóléti szolgálat rászorultságot igazoló dokumentumát (6. melléklet)

A jelentkezőknek célszerű időben elkezdeni a pályázati anyag összeállítását, mert a képviselő-testület határozatának beszerzése hosszabb időt vehet igénybe.

A pályázatokat legkésőbb 2010. december 10-ig az alábbi címre a települési önkormányzat juttatja el:
Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
Sárospatak, Arany János út 3.-7.
3950
A borítékra kérem, írják rá: „Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja”.
A pályázat eredményéről 2011. február 10-ig tájékoztatjuk a jelentkezőket. Elutasított pályázat nem kizáró ok az intézmény egyéb képzési formáira való jelentkezésre.
A pályázat eredményéről történt értesítés után februárban, az általános felvételi eljárás keretében a programba jelentkező valamennyi tanuló Tanulói adatlapját az azon feltüntetett címre, a Jelentkezési lapo(ka)t pedig a középiskolákba kell elküldeni!
A 2011. február 10-ig helyhiány miatt elutasító határozatot kapott tanulók is - más tanuló visszalépése esetén - bekerülhetnek a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába.


A teendőid:

1.A pályázati csomag megszerzése, kitöltésének előkészítése.
2.A pályázati anyag elküldésének ellenőrzése, a beérkezés határideje 2010. december 10.
3.jelentkezés a 9. évfolyam általános tantervű képzés központilag kiadott egységes kompetencia alapú írásbeli vizsgájára, melynek határideje 2010. december 10.
Az írásbeli vizsga helyszíne kötelezően az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium.
4.Részvétel a 2011. január 21-22-i beválogatáson, a 7. év végi és 8. félévi tanulmányi eredményeket igazoló nyomtatványok (bizonyítvány, ellenőrző)  bemutatása.
5.Ha a beválogatáson rendkívüli esemény miatt nem tudsz részt venni, - jelzés után - részt vehetsz a pótnapon 2011. január 27-28-án.
6.A pályázati eredményről való értesítés várása 2011. február 10-ig.
7.A felvételt nyerő diákok az általános felvételi eljárás keretében „Tanulói adatlapot” küldenek az azon feltüntetett címre, és a „Jelentkezési lapot” a gimnázium címére.
8.Az elutasított pályázók az intézmény egyéb képzési formáira jelentkezhetnek.
9.Beiratkozás a felvételt nyerő diákoknak 2011. június 27-én.

További információkat az Arany János Tehetséggondozó Programot illetően Tóth Tamás igazgató úrtól, Dusicza Erika programfelelőstől és Bolló Csaba programgazdától kérhetsz.


Elérhetőségeink:

Címünk: 3950 Sárospatak, Arany János út 3-7.
E-mail címünk: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
Telefon/fax: 06-47-312-140
Honlapunk címe: www.avgsp.hu
 
< Előző   Következő >