Menu Content/Inhalt
Főoldal
Felvételi tájékoztató PDF Nyomtatás
Kedves Tanuló!

Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani, s reméljük sikerül felkeltenünk érdeklődésedet az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium iránt.

Hat évfolyamos képzésünk keretében az emelt szintű angol nyelvi és emelt óraszámú informatikai képzés mellett komplex tehetséggondozó program segítségével törekszünk diákjaink képességeinek kibontakoztatására.
 
   A nyelvi előkészítős képzéseink első évében diákjaink heti 15 órában angol vagy német nyelvi, 5 órában pedig informatikai ismeretekre tehetnek szert. Az előkészítő évben kiemelt szerepet kapnak a képességfejlesztő foglalkozások, valamint a matematika és magyar nyelvi órák is. A 10-13. évfolyamon a gimnáziumi kerettantervben szereplő követelményeken túl továbbra is emelt szintű angol (03) vagy német nyelvi (05) illetve informatika (04) képzés folyik. A képzés célja a legalább középfokú állami nyelvvizsga és az ECDL bizonyítvány megszerzésének előkészítése.
     A nyelvi előkészítő évfolyamokkal kiegészített gimnáziumi képzés előnye, hogy az intenzív idegen nyelvi és informatikai tanulmányoknak köszönhetően olyan készségek birtokába jutnak diákjaink, amelyek lehetővé teszik számukra a gimnáziumi tananyag hatékonyabb elsajátítását. Az első év lehetőséget nyújt a matematikai és magyar nyelvi ismeretek átismétlésére, az esetleges hiányok pótlására. Az öt évfolyamos képzés végén tapasztalataink szerint diákjaink már érettebben tudnak dönteni továbbtanulásukról és motiváltabban készülnek fel az érettségi és felvételi követelmények teljesítésére.

 

      A Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Program célja az, hogy segítse a valamilyen ok miatt hátrányos helyzetű tehetséges diákok továbbtanulását.
A tanulóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az általános iskolai tanulmányaik befejezésével olyan gimnáziumokban, kollégiumokban tanuljanak, nevelődjenek tovább, amelyek célul tűzték ki a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való eredményes felkészítést.
      Pályázni a pályázati egységcsomag hiánytalanul kitöltött űrlapjainak beküldésével lehet, amely letölthető az Oktatási Minisztérium honlapjáról (www. nefmi.gov.hu). A pályázatokat legkésőbb 2010. december 10-ig kell postára adni. Az alábbi címre:


Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
Sárospatak, Arany János út 3-7.
3950

      Valamennyi képzésünk esetében az utolsó két évfolyamon felkészítő foglalkozásokat tartunk az emelt és középszintű érettségi vizsgákra. Emelt szintű érettségi előkészítőt magyarból, matematikából, történelemből, idegen nyelvből, biológia és fizika tantárgyból szervezünk. Középszintű felkészítőket az előbb felsorolt tantárgyakon kívül kémiából, informatika, utazás és turizmus, földrajz, valamint ének-zene, rajz és műalkotások elemzése tantárgyakból hirdetünk.
   
Felvételi előkészítőket szervezünk a 8. évfolyamosok részére magyar és informatika tárgyból.




A magyar előkészítő foglalkozás ideje:

•    2010. október 8. 14 óra
•    2010. november 19. 14 óra
•    2010. december 10. 14 óra
•    2011. január 7. 14 óra

Az informatika előkészítő foglalkozás ideje:

•    2010. október 8. 14 óra
•    2010. november 19. 14 óra

Az előkészítő foglalkozások ingyenesek.

A felvételi rendszer
OM azonosító: 029280

 

Tanulmányi területek kódjai

Hat évfolyamos képzés

Kód: 01

AJTP

Kód: 02

Öt évfolyamos képzések

Kódok:

03, 04, 05

Nyílt nap

2010.11.17

2010.10.12.

2010.11.17.

Jelentkezési lap beadása

2011.02.18.

2010.12.10.

Írásbelire: 2010.12.10.

Szóbelire: 2011.02.18.

Felvételi időpontja

Felvételi nincs

Írásbeli és szóbeli: 2011.01.21-2011.01.22.

Írásbeli: 2011.01.22.

Szóbeli: 2011.02.22.

Pótfelvételi napja

-

Írásbeli és szóbeli:

2011.01.27-2011.01.28.

Írásbeli: 2011.01.27.

Szóbeli:

2011.02.28.

 

Információk
A továbbtanulással kapcsolatban Tóth Tamás igazgató úrnál, Bujdos Mária igazgatóhelyettesnél, illetve az AJTP kapcsán
Dusicza Erika igazgatóhelyettesnél érdeklődhetsz.

Elérhetőségeink:
06-47/312-140
Levélcím: 3950 Sárospatak, Arany János út 3-7.
 
A felvételi eljárás menete:

Hat évfolyamos képzésbe jelentkezés esetén a rendes felvételi eljárás keretén belül diákjainkat kizárólag a tanulmányi eredmények alapján vesszük fel.
A felvételi sorrend megállapítása a következő szempontok által meghatározott pontszámítás alapján történik:
5. év végi és a 6. év félévi eredményei - matematikából, irodalomból, magyar nyelvből, idegen nyelvből, történelemből       
összesen: (max.:50 pont)
       
Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja

A pályázati programcsomag beküldése után a diákok 2011. január 22-23-án egy felvételi eljárást megelőző beválogatáson vesznek részt. Ekkor elbeszélgetésen vesznek részt, fogalmazást írnak és pszichológiai (figyelem-vizsgálat, vizuális-, és verbális emlékezet, analógiás gondolkodás, verbális-, és figurális problémamegoldó gondolkodás) tesztet töltenek ki, majd egységes írásbeli felvételi vizsgát (magyar nyelv, matematika) tesznek a 9. évfolyamos általános tantervű képzésre jelentkezőkkel együtt.
Pontszámítás:
hozott pontok: 7.év végi és a 8. év félévi eredményei magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából, idegen nyelvből, egy szabadon  választott reál tantárgyból                                            (max.:  25%)
    szerzett pontok: előzetes írásbeli vizsga eredménye
    matematika                                      (max.:  25%)
    magyar nyelvi                                    (max.:  25%)
    pszichológia tesztek                           (max.:  25%)
    összesen:                                         (max.: 100%)

A hátrányos helyzetű tanulók  összes pontszámát 1,1-szeres értékkel számoljuk!
Pontszámazonosság esetén előnyben részesülnek a hátrányos helyzetű tanulók!        

A pályázat és a beválogatás eredményéről 2011. február 10-ig tájékoztatjuk a jelentkezőket:
            - megfelelt
            - hely hiány miatt elutasítva
            - nem felelt meg

A felvételi sorrend kialakítása során, a "megfelelt" minősítést elérő tanulók között a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók előnyt élveznek.
A pályázat eredményéről történt értesítés után februárban, az általános felvételi eljárás keretében a programba jelentkező valamennyi tanuló Tanulói adatlapját az azon feltüntetett címre, a Jelentkezési lapo(ka)t pedig a középiskolákba kell elküldeni! (A 2011. február 10-ig a hely hiány miatt elutasító határozatot kapott tanulók is - más tanuló visszalépése esetén - bekerülhetnek a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába.)

 Nyelvi előkészítő évfolyamra épülő emelt szintű oktatás angol - (03), emelt szintű informatika (04) vagy német (05) nyelv tantárgyból:

Felvételi eljárás keretén belül az általános iskolai tanulmányi eredmények figyelembe vétele mellett írásbeli és szóbeli vizsgát is tartunk.
Írásbeli vizsga: a központilag kiadott, kerettantervre épülő egységes kompetenciaalapú magyar nyelvi és matematikai feladatlap a kilencedik évfolyamos általános tantervű képzésre jelentkező tanulók számára.
Szóbeli vizsga: nyelvi osztályokba, szövegalkotási készség, mondatelemzési jártasság a kerettantervi követelményeknek megfelelően, informatikai osztályokba, informatikai ismeretek a kerettantervi követelményeknek megfelelően.
Pontszámítás:
hozott pontok: 7. év végi és a 8. év félévi eredményei magyarból, történelemből, matematikából, idegen nyelvből, fizikából, kémiából, biológiából, földrajzból                           (max.:  80p.)
        szerzett pontok: előzetes írásbeli vizsga eredménye
        matematika                    (max.:  50p.)
        szövegértés                    (max.:  50p.)
        szóbeli felvételi               (max.:  20p.)
        összesen:                      (max.: 200p.)

Pontszámazonosság esetén előnyben részesülnek:
- a hátrányos helyzetű tanulók,
- a sárospataki lakosok,
- és az intézmény házirendjében megfogalmazott sajátos helyzetű diákok.

A továbbtanulással kapcsolatban Tóth Tamás igazgató úrnál, Bujdos Mária igazgatóhelyettesnél, illetve az AJTP kapcsán Dusicza Erika igazgatóhelyettesnél érdeklődhetsz.
Az intézmény házirendjét, és annak 2-es számú mellékletében meghatározott sajátos helyzetet a www.avgsp.hu honlapon olvashatod.



Elérhetőségeink:
06-47/312-140
Levélcím: 3950 Sárospatak, Arany János út 3-7.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
< Előző   Következő >