Menu Content/Inhalt
Főoldal arrow Legfrissebb híreink arrow Fizika becslési verseny és határon túli testvériskolák találkozója
Fizika becslési verseny és határon túli testvériskolák találkozója PDF Nyomtatás
 Az elmúlt hétvégén 15. alkalommal rendezte meg az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, az 1995-ben útjára indított, s az országban egyedülinek számító, fizika becslési verseny. A természettudományos megmérettetésen gimnáziumunk határon túli testvériskoláinak (Kassa, Királyhelmec, Nagykapos, Munkács, Temesvár, Székelykeresztúr, Zenta) csapatai mellett, az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő iskolák (Budapest, Székesfehérvár, Veszprém, Pápa, Bonyhád, Kaposvár, Kecskemét, Mezőberény, Miskolc, Nyíregyháza, Eger, Kisvárda) háromfős küldöttségei is összemérték tudásukat.
A versenyre történő felkészülés során, otthoni feladatként, Békésy György Nobel-díjas természettudós tevékenységéről készítettek posztert, valamint egy vízhajtású rakétát.  Ezek bemutatására pénteken került sor, majd szombaton állomásról állomásra járva, az iskolákban tanult fizikai ismeretekre alapozva becsülték meg az érdekes kísérletek várható eredményeit, és magyarázták a jelenségeket.  A versenyfordulók között előadás és szórakoztató kísérleti bemutató enyhítette az izgalmakat. Dr. Radnai Gyula, az ELTE Anyagfizikai Tanszékének egyetemi docense Békésy György tudományos tevékenységét állította példaként a hallgatóság elé, míg Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézetének demonstrációslabor-vezetője a csodák palotájának hangulatát idézte.
A verseny alkalmat adott arra is, hogy megemlékezzünk a sárospataki kísérleti fizikai oktatás elindításának 300. évfordulójára, hiszen 1709-ben, Magyarországon először, a sárospataki Kollégiumban Simándi István professzor használt szemléltető eszközöket a természettudományos oktatásban.
A versenyen az első helyezést szimbolizáló kupát, az „Arany Jánosos” iskolák kategóriájában a veszprémi Lovassy László Gimnázium, míg a testvériskolák  csoportjában az Árpád Vezér Gimnázium csapata  vehette át.
A becslési versennyel párhuzamosan testvériskoláink diákjai a Magyar nyelv éve és Kazinczy Ferenc emléke előtt fejet hajtva szavaló, népdaléneklési és rajzversenyen vettek részt. Az előadások és alkotások színvonala mind a zsűrit, mind a hallgatóságot meggyőzte arról, hogy a mai fiatalok is szívesen fordulnak a magyar kultúra kincseihez.
A határon túli testvériskolákkal történő találkozónk megszervezésének támogatója volt a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala, köszönjük segítségüket!!!

 
< Előző   Következő >