Menu Content/Inhalt
Főoldal
Kutatók éjszakája PDF Nyomtatás
Szeptember utolsó péntekjén világszerte egyetemek, kutatóintézetek vállalkoznak a természettudományok varázslatos világának népszerűsítésére. A „Kutatók éjszakája” nevet viselő rendezvénnyel a fiatalok kíváncsiságát akarják felkelteni, a kutakodó kedvet szándékoznak növelni.
Hasonló cél vezérelte az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium három kutató tanárát is, amikor a hozzájuk legközelebb álló területekre kalauzolták hallgatóságukat.
Dr. Egri Károly saját PhD címének megszerzése során szerzett tapasztalatait osztotta meg a diákokkal. A fokozatszerzés eljárási rendjét ismertette, majd saját kutatásának fontosabb eredményeit, módszereit: így a zempléni nagygombák világába tekintettünk be.
Rendhagyó módon a humán kutatás is helyet kapott ezen az estén: Remeczki Imre tanár úr az 1586. évi érsekújvári zsoldjegyzéket mutatta be. A latin nyelvű forrás számos történelmi és társtudományi (írástan, névtan) problémavizsgálatot lehetővé tett.
A cselekedtető foglalkozásformát Szeder László tanár úr órája képviselte, aki kísérleteket mutatott be az elektromosság és a mágnesesség köréből. Diákjai  (Halász Bálint, Soltész Balázs) népszerű számítógépes játékok újszerű felhasználását mutatták be. A foglalkozás záró eseménye Lipécz Ádámnak sajáttalálmány-bemutatása volt, vizes rakétát indított az aulában.
 
< Előző   Következő >