Menu Content/Inhalt
Főoldal arrow Legfrissebb híreink arrow Fizikai becslési verseny az ÁVG-ben
Fizikai becslési verseny az ÁVG-ben PDF Nyomtatás
 14 évvel ezelőtt egy kiváló ötlet, bátor kezdeményezés után indult el a fizika népszerűsítésére is szolgáló verseny az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban. Évekig határon túli testvériskoláinkkal (Kassa, Királyhelmec, Nagykapos, Munkács, Székelykeresztúr, Temesvár) mértük össze tudásunkat, ám 2001-től az Arany János Tehetséggondozó Programban szereplő iskolákat is invitáljuk erre a megmérettetésre.
Így 2008. november 14-15-én már visszajáró vendégekként üdvözöltünk 10 „aranyos” és 4 határon túli fizikát kedvelő csapatot. Először Dr. Raics Péter, a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének egyetemi tanára informálta a versenyzőket Teller Ede és a hidegháború összefonódásáról szóló előadással.
Majd ezt követően az otthon elkészített munkáikat tárták a zsűri és egymás elé a csapatok.
A Teller-„poszterek” (felhasználva képeket, maketteket, videofelvételeket) a tudós  személyiségét, kutatási eredményeit mutatták meg; ehhez hasonlóan a bemutatott,  saját készítésű,  kisautót vagy kismotort meghajtó villanymotorok tanúskodtak a diákok ügyességéről, tudásáról, kreativitásáról is.
A gyakorlati feladatok sora a 16 állomásra épülő becslési versennyel folytatódott, ahol a becsült adatokat, folyamatokat kísérletvégzéssel, méréssel igazolt ellenőrzés követett. Néhány érdekes fotót megosztunk az olvasókkal mindezek bizonyítékaként.
 
< Előző   Következő >