Menu Content/Inhalt
Főoldal
Előadás a globális pénzügyi válságról az ÁVG-ben PDF Nyomtatás

 A 2007 nyara és 2008. november 20-a közötti időszak volt az, melyet vizsgálódása tárgyává tett az ÁVG-estek előadássorozatában dr. Bernek Ágnes, a Nemzeti Tankönyvkiadó érdemes tankönyvírója.
Előadásával igyekezett megmutatni a diákoknak azt a monetáris világot, mely napjainkban a globális pénzügyi válságot éli meg, s rámutatott a válság hátterében lévő, azt előidéző folyamatokra. Nagy érdeklődéssel figyelték a gimnazisták beszámolójának azt a vonulatát is, mely a mindezek mögött lévő amerikai piacgazdasági modellre, az utóbbi 15 év amerikai elnökeinek politikai céljaira utalt. Elgondolkodtatóak voltak azok a felvetések, melyek egyelőre az új világgazdasági korszak kérdéseiként jegyezhetők: milyen lesz az Obama vezette USA új geopolitikai stratégiája, milyen tervei, lehetőségei vannak a világban a négy nagy feltörekvő piacnak (Kína, India, Brazília, Oroszország) s mindezek függvényeként mi vár Magyarországra?
Az előadóhoz intézett kérdések sokasága bizonyította, hogy a kamaszkorú diákok érdeklődését felkeltette a téma és a színvonalas előadás. Ezzel igazolódott az iskola azon feltevése, hogy a gimnazisták nyitottak a tananyagon túlmutató világra. Meglévő ismereteik szélesítésére, bővítésére a több úton való haladást (tanítási óra, gazdagító foglalkozások, egyéni kutatások) egyszerre kell megvalósítani.
 

 
< Előző   Következő >