Menu Content/Inhalt
Főoldal arrow Legfrissebb híreink arrow Fizikai becslési verseny az ÁVG-ben
Fizikai becslési verseny az ÁVG-ben PDF Nyomtatás
Hírek - Korábbi hírek - 2007/2008
 Iskolánkban, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban 2008. február 15-16-án rendeztük meg a fizikai becslési versenyt.
A versenyen immár 13. alkalommal a határon túli testvériskolák, míg 7. alkalommal az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő intézmények versenyeztek. A versenyben résztvevő csapatok az előre megadott ismeretanyag elsajátításán túl (Bánki Donát élete és munkássága, a gimnáziumi tananyag mechanika, hőtan, elektrosztatika, egyenáram fejezetei), meghatározott előírások figyelembevételével még otthon lufi ágyút, fütyülő gyertyát és lufi liftet készítettek.
Pénteken délután, a versengés előtt, a résztvevők érdekes előadást hallhattak Dr. Kirsch Évától, Ericsson-díjas fizikatanártól, aki előadásában a Svájcban működő CERN központról beszélt, amely a világ legnagyobb  felbontású mikroszkópját és teleszkópját működteti.
Az előadás után mutatták be a csapatok az általuk elkészített eszközöket, amelyek a zsűri számára is meglepő kreativitást és váratlan teljesítményt mutattak. A kimerítő gyakorlati rész, valamint a jól megérdemelt pihenés után szombaton reggel folytatódott a verseny. A feladatlapok kitöltése mellett az érdekes és gondolkodtató kérdéseket felvető állomásokon a diákok becslési képességeikről és fizikai tudásuk gyakorlati hasznosításáról adtak számot.  A zsűri tagjai (Pántyánné Kuzder Mária, Dr. Kirsch Éva, Stóka György) rendkívül nehéz helyzetben voltak a színvonalas válaszok értékelése során. Végül a következő döntést hozták:

határon túli testvériskolák kategóriájában:

Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr
Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Sárospatak
Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár



az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő iskolák kategóriájában:

1-2. Zrínyi Ilona Gimnázium, Nyíregyháza
1-2. Bessenyei György Gimnázium, Kisvárda
3. Türr István Gimnázium, Pápa



Ezzel az érdekes versennyel iskolánk célja az, hogy felhívjuk a figyelmet a fizika varázslatos világára. Hasonló a szándékunk akkor is, amikor érdekes, természettudományos témájú rendhagyó órákat fogad be intézményünk. Ilyen volt a FIZIBUSZ ÁVG-s látogatása is.

 
További képek a galériában...»»» 

A hivatalos végeredmény XLS formátumban letölthető innen!

 
< Előző   Következő >