Menu Content/Inhalt
Főoldal
Kassai utazás PDF Nyomtatás
Hírek - Korábbi hírek - 2007/2008
 Az utazás egy emléktúra része volt, ami másodjára lett megrendezve. A kedves vendéglátóink a „Rákóczi Szövetség” képviselői voltak, akik egy igen élvezetes programot állítottak össze nekünk, diákoknak.
Az indulásra pénteken, nov. 16-án került sor, néhány óra leforgásával már Kassán voltunk… A szállásunk kiváló volt, sőt váltig állíthatom, hogy nem kell szégyenkeznie a „Magyar Tannyelvű Középfokú Ipariskola és Kereskedelmi Akadémia” tanulóinak. A bemutatkozó est során ismertették velünk a programokat és kellemes kikapcsolódást kívántak nekünk…
A dermesztő hideg ellenére (melyből jócskán kaptunk) szombat kora reggel Eperjesre indultunk. Utazásunk során megcsodálhattunk a gyönyörű tájat, melyet már a tél elért. Megérkezésünkkor idegenvezető fogadott minket. Az idegenvezetés során sok érdekességet megtudtunk Eperjesről és történelmi nevezetességeiről. A Szent Miklós-kegytemplom gazdag freskóiban gyönyörködhettünk és meglátogattuk a hírhedt vesztőhelyet, melyet csak „Karaffa börtönének” hívják. De megtekinthettük a város csodálatos centrumát, ahol a Rákóczi házat is felkerestük. A dél beálltával visszamentünk Kassára. Amikor megérkeztünk az utazásunk céljához a Kassai Dóm monumentális látvány fogadott minket. Még mielőtt elkezdődött a mise, melyre hivatalosak voltunk, gyorsan körülnézhettünk a városban és akár egy csendes kávézóba betévedve, felmelegedhettünk. A misét, mely pontban 15 órakor kezdődött a főcelebráns erdő Péter bíboros-érsek „vezényletével” tiszteletteljesen végighallgattuk. Ezzel a misével bezárult a Szent Erzsébet emlékév programja. Mikor este megérkeztünk ízletes, forró vacsora várt bennünket.
Vásárnap már összepakolva indultunk Krasnahorka híres vára felé. A várban megcsodálhattuk a gazdag tárlatokat, mely fontos fejezeteket nyitottak meg a felvidéki városok történelméről. Utunk következő állomása Rozsnyó volt. Egy gazdag bányászfalu. Amellett, hogy a híresztelések szerint itt működött Rákóczi titkos pénzverdéje, még Petőfi is megemlíti a kicsiny települést.
Sajnos hamar elérkezett a búcsú ideje. Elköszöntünk a vendéglátóinktól. Meg kell említenünk, hogy felhívták a figyelmünket a határoinkon élő magyarok helyzetéről. Ami valljuk be: nem valami fényes… Ezért bizonyára az iskolánkban gyűjtést fogunk rendezni, hogy akár csekély összeggel de mégis tudjuk támogatni őket… És végül vasárnap estére probléma nélkül megérkeztünk. Mindenkinek ajánlom, hogy akit egyáltalán érdekel a nemzetünk történelme, verje le a port a történelem tankönyvéről és lapozzon bele és bizony ami benne lesz lehet hogy megrázó lesz amit ott találtok.
 
< Előző   Következő >